Wilt u ook weten waar de Stolkse klepel hangt?
Op Open Monumentendag zaterdag 14 september zijn wij geopend van 10.00 tot 16.00 uur voor de jaarlijkse torenbeklimming
Huisregels:
– Betreden van de kerktoren geschiedt volledig op eigen risico en onder begeleiding van een gids
– Geen huisdieren
– Voor kinderen onder de 16 jaar dient er één begeleider aanwezig te zijn per 5 kinderen, maximaal 10 kinderen per groep
– Minimale lengte kinderen 1.10 cm
– Personen die slecht ter been zijn, hartklachten of hoogtevrees hebben krijgen geen toestemming de toren te betreden
– Het is verboden in de toren te roken, drinken en zaken vanaf de toren te werpen
– Geen slippers, tassen statieven, selfiesticks e.d., al deze zaken dienen op de begane grond te blijven
– De bezoeker is aansprakelijk voor de door hem/haar aangerichte schade of diefstal
– Bezoekers dienen ten alle tijde de aanwijzingen van de gids op te volgen
Het markantste gebouw van Stolwijk is de 45 meter hoge toren bij de Hervormde Kerk, die al op oudere fundamenten gebouwd werd in 1501. Oorspronkelijk was de toren nog 9 meter hoger. In 1717 waaide de spits er af en in 1867 werd de kerk in brand gestoken. De toren met spits brandde volledig uit. De huidige spits dateert van 1869. In 1946 werd de toren gerestaureerd. De scheefgezakte toren (1,35 m uit het lood) werd teruggezet naar nog maar 85 cm. Mede daardoor is de “Stolkse” toren tot op de dag van vandaag een markant herkenningspunt in de wijde omtrek.
De aan de toren vast gebouwde kerk (het schip) staat op de fundamenten van een vroegere kerk uit de jaren 1375-1400. In 1947 werd het oude, slecht geconstrueerde en gefundeerde, kerkgebouw volledig afgebroken en opgebouwd op een nieuw fundament. Het schip werd opgetrokken met stenen die afkomstig waren uit het, in de Tweede Wereldoorlog, verwoeste Bezuidenhout in Denhaag. Het schip van de kerk oogt als een zeer oud gebouw maar deze werd pas na de herbouw in 1949 opnieuw in gebruik genomen en is dus van een recente datum.